Schijndel

Historie Schijndelse Verenigingen


Wielrennen


Overzicht:

 • Wielrennen in de regio
 • Beginjaren van het Schijndelse wielrennen.
 • Eerste profronde van Schijndel, zondag 13 april 1958
 • Grote Ronde van Schijndel - Wijbosch, zondag 13 augustus 1961
 • Bekende en minder bekende Schijndelse
 • Supporters verenigingen
 • Wieler- en Toerclubs/ ploegen.
 • Naar Nieuwsfeitjes "Wielrennen"
 • Wielrennen in de regio.
  In de crisistijd van de jaren dertig is het wielrennen ongekend populair.

  In Boxtel wordt op Tweede Pinksterdag 1934 onder grote belangstelling de wielerbaan van wielerclub Rapide geopend. Het is een met een leemlaag verharde zandbaan aan de Eikenlaan waar zich nu de hockeyvelden van MEP bevinden. De materiaalkosten zijn voor rekening van de wielerclub maar de aanleg van de wielerbaan is een werkverschaffingsproject vanwege de enorme werkloosheid in die tijd.
  Deze velodroom (een ovale piste speciaal gebouwd voor baanwielrennen) wordt later voorzien van een fundering van 2000 palen met daar op latten. Deze 200 meter lange baan wordt op 14 juli 1935 heropend.

  Foto Foto Foto

  Foto's 943, 944 en 945. Klik op poster voor grotere afbeelding


  Op Tweede paasdag wordt door de voorzitter van wielervereniging "Steeds sneller" in Den Dungen de wielerbaan geopend. In de uitslagen van deze dag komen we de Schijndelse renners van Osch en van Doremalen tegen.
  Zie het
  krantenknipsel met aankondiging opnening "Dungensche Wielerbaan" en de wedstrijd uitslagen.

  We weten niet in welk jaar precies de Dungense Wielerbaan geopend is. We weten wel zeker dat de wielerbaan er in 1935 was omdat Piet van Doremalen een uitnodiging ontving om daar op 22 april 1935 deel te nemen aan een wedstrijd. Zie het uitnodigings formulier uit 1935.
  In die tijd werden wielrijders ook per briefkaart verzocht deel te nemen aan wedstrijden zoals op deze uitnodigingen uit 1933 en 1934 te zien is.

  In 1934 worden op de wielerbaan "Het vliegende Wiel" aan de Keistraat (Raamsdonk) wedstrijden gehouden waarbij wederom van Doremalen in de uitslagen genoemd wordt. Verder komen we in de jaren dertig kranten knipsels tegen van "Gelria" uit Geldrop, "Steeds Vooruit" uit Oisterwijk, "Vitesse" uit Zaltbommel en de Bossche Pedaalridders,

  Beginjaren van het Schijndelse wielrennen.
  Als 12 jarige kan Jos Wouters zich herinneren dat er in de jaren 30 door de jeugd al veel wedstrijdjes werden gehouden, zelfs op bakfietsen. Ook waren er toen al echte wielrenners die op diverse zand en gruisbaantjes wielerwedstrijden organiseerden. Een zo´n baan (ca.200 meter lang) lag bij het voormalige voetbalterrein van Schijndel. Er werden ca. 6 a 7 keer per jaar wedstrijden gehouden. Precieze locatie is de huidige loods van auto sloperij Mettler. Marinus van Doremalen was eigenaar van het terrein. Zijn zoon Piet en schoonzoon Nard van Geffen (zoon van klompenmaker op de Rooyseweg) beoefende de wielersport niet onverdienstelijk.

  (Wie heeft foto's van deze locatie en/of uit deze periode?)

  Henk van Roessel herinnert zich ook nog Harrie Willems (knecht bij bakker van Roessel) Jan Mathijssen, Woudje en Jantje Buenen.

  Verder worden nog genoemd Piet (de fiets) Steenbakkers (achterste Hermalen), broers Marinus en Leo van Doleweerd (vader was kolenboer op locatie van benzine pomp van Heertum in 2007), 3 gebroeders Rijkers te weten Richard, L..... en Theo.

  Jantje Buenen kwam tijdens de ronde van Brabant als eerste door Schijndel maar op de Rooyseweg aangekomen reed hij in de sloot….
  Henk weet nog dat de wielerbaan met kolengruis van Jansen De Wit werd verhard en de bochten schuin omhoog liep tot ca. 2 mtr hoogte.

  De wedstrijden waren koppelwedstrijden - achtervolging - sprint - enz. Andere bekende Schijndelse renners waren gebroeders vd Linden, Christ van Osch, Harry Willems, Toon Doleweerd en niet te vergeten Jos Doreleijers. Deze laatste was erg goed aldus Jos. De wedstrijden trok een grote publieke belangstelling en de prijzen waren nog in natura.

  Wat later is wielerclub "De Meiereij" opgericht gevestigd bij Tijn Persoons. Toon Russens was bestuurslid andere wielerliefhebbers waren oa Jan Nefkens (de Mulder) en Sjef van Heeswijk.

  Jos herinnert zich van na de oorlog vooral Leo vd Brand waar al snel een supportersclub voor werd opgericht onder voorzittersschap van Dhr. Van Duinkerken. Een andere Schijndelse renner die furore maakte was Cor van Engeland een renner die goud in zijn benen had maar een beetje te wild omsprong met zijn capaciteiten. Vooral zijn vlijmscherpe eindsprint was zeer geducht, in een seizoen behaalde hij meer dan 20 overwinningen.

  Eerste profronde van Schijndel, zondag 13 april 1958.
  Zondag 13 april 1958 organiseerde supportersvereniging "Leo van de Brand" en de grote organisatoren Van Duinkerken, Jofro en H.Verheijden in het Wijbosch op een 2 km groot circuit de eerste prof wielerronde van Schijndel (56 deelnemers met oa Jan Jansen en Woudje Wagtmans) Jaap Kersten is de winnaar. Plaatselijke favoriet Leo vd Brand moest wegens pech opgeven.

  Grote Ronde van Schijndel - Wijbosch, zondag 13 augustus 1961.
  Deelnemers Gerard Wesseling kampioen van Nederland, J. Jansen de briesende coureur (zoals in bondsbladen beschreven) Bart Solaro, Nico Walravens de fietsende schilder uit Den Bosch enz.. Plaatselijke favorieten Theo Brus die verleden Zondag zijn eerste amateurswedstrijd reed, A Russens , Tony vd Aa, G Harwassers, Arie den Hartog, Joke vd Wetering, Leo van Steenbergen, P Hermes, Arie Boeren en natuurlijk niet te vergeten, de clown van het gezelschap, Bertje van Zandvoort uit Schijndel. Men vertelt dat Bertje de laatste weken ettelijke hanenhokken leeggegeten heeft, alleen al om op krachten te komen. P. Hermes en H.Boeren leden van de Schijndelse club Aktief zullen wat laten zien.
  Zondag zal voor het eerst de nieuwe Capelux verfploeg meerijden.

  Bekende en minder bekende Schijndelse.

 • Piet van Doremalen
 • Frans Persoons
 • Leo (broer) van de Brand
 • Cor van Engeland
 • L. Doleweerd
 • Toon van Doleweerd
 • Jos Doreleijers
 • Jos Mutsaars
 • Andre Gevers
 • Henk Mutsaars

 • Piet van Doremalen
  Geboren17-10-1911.
  Bekendste en beste Schijndelse renner van voor de oorlog met officiële licentie.

  Lid van de Nederlandse wieler unie in 1933 als nieuweling, heeft zelfs in 1933 al een Belgische licentie en is in 1935 lid van de Boxtelse wielerclub "Rapide" en heeft in 1950 nog een amateur licentie. Komt in de jaren 30 voor in diverse uitslagen.

  Foto Foto

  Foto's 952, Piet van Doremalen, en afb 984, Licenties Piet van Doremalen.
  Klik op afbeelding voor grotere versie. Klik daarna nogmaals voor een nog grotere versie.

  Frans Persoons

  Foto 1040
  Van Frans weten wij niet meer dan dat hij gedood werd door granaten vlak voor de bevrijding.
  Wie kan ons meer vertellen over zijn wielren prestaties?
  Foto grote_foto

  Leo (broer) van de Brand
  Geboren 1931.
  Eerste Schijndelse beroeps renner in de jaren 50/60.
  Vanaf 1958 bij Magneet-Vredestein en vanaf 1962 lid van wielerclub Aktief

  Foto grote_foto Foto 950
  Leo vd Brand


  Enkele door Leo van de Brand behaalde plaatsen;
  • 1955- 2e ronde van Vlijkingen (Belgie)
  • 1956- 1e ronde van Veghel,
  • 1956- 8e Nederlands kampioenschap (1e werd Wim van Est)
  • 1956- 2e bij Olympia´s tour
  • 1957- 2e Acht van Chaam
  • 1957- 5e Ronde van Nederland (2e Wim van Est)
  • 1958- 3e ronde van Nederland (25e Wim van Est)

  Wim van Est was de eerste Nederlander die de gele trui droeg in de Ronde van Frankrijk.
  Legendarisch werd van Est toen hij de dag erna op 18 juli 1951 in een afdeling op de Col d´Áubisque een ravijn in reed en zeventig meter naar beneden viel. Vrijwel ongedeerd werd hij met behulp van een ketting van fietsbandjes omhoog gehesen. Van Ests faam groeide nog meer toen Pontiac, dat de horloges voor het Nederlandse team had gesponsord een reclame tekst voor van Est bedacht die luidde;
  "Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep ……"

  Foto grote_foto Foto 960, 1959 of 1960, Wielerploeg Magneet-Vredestein, ter gelegenheid van ploegenpresentatie voor de Tour de France waarbij Leo vd Brand 1e reserve was, er viel echter niemand uit zodat Leo helaas nooit een Tour heeft kunnen rijden !!! Waarschijnlijk 1959 (of 1960)
  Achterste rij; 1 …….van der Sluis, 2 ……..van der Pluim, 3 Wout Wagtmans (nieuwe kampioen van Nederland achter de motor) 4 Piet van Est, 5 Mies Stolker, 6 Frans Mahn, 7 Daan de Groot, 8 Jaap Kersten, 9 (Broer) Leo (Broer) vd Brand
  Voorste rij: 1 Jaap Huissoon, 2 Jos Roks, 3 Kees Pellenaars, 4 Piet Damen, 5 Jo de Roo, 6 Wim van Est.

  Cor van Engeland
  Behaalt de 1e prijs bij de junioren tijdens de Schijndelse wielerronde van 12 juni 1953
  1e prijs tijdens het militair Nederlands kampioenschap december 1953
  1e prijs in Dwars door Gendringen

  Foto 957, vermoedelijk 1958
  Eind vijftiger jaren ging een groepje wielrenners met wedstrijdlicentie uit Den Dungen en omstreken elke zondagochtend een trainingsrit maken. Het verzamelpunt was bij de Dungense brug. Een van de deelnemers, Wim van Vught, herinnert zich dat de ritten onder leiding stonden van Piet Mutsaers, die destijds in Den Dungen ook wielerrondes organiseerde. "Vreemd eigenlijk dat hij niet op deze foto staat", aldus Van Vught. "We reden altijd een aantal rondjes tussen de Dungense en de Middelrooise brug. Dat was toen een mooi fietsparcours." Op de foto van links naar rechts: Gerard 'Broer' Hairwassers (Den Dungen), Henk van de Velden (Den Bosch), Theo van Helvoirt (Rosmalen), Wim van Vught (Den Dungen), Thijs van Wijk (Den Dungen), Toon van Hout (Sint-Michielsgestel), Jan Sleutjens (Den Dungen), Adri van Breugel (Sint-Michielsgestel), Cor van Engeland (Schijndel), Jos van de Groenendaal (Sint-Michielsgestel) en Rien van Grinsven (Den Dungen)..
  Bron: Brabantdagblad.
  Foto grote_foto

  L.Doleweerd
  5e plaats in Veldhoven april 1952

  Toon van Doleweerd

  Foto 948
  Oud wielrenner Toon van Doleweerd met de fiets van zijn neef Leo (broer) vd Brand.
  Foto grote_foto

  Jos Doreleijers
  Geboren 19-2-1913.

  Foto grote_foto Foto 949
  Jos Doreleijers in wit shirt en met pet op

  Jos Mutsaars
  Heeft jarenlang t/m 1969 als speaker wedstrijden verslagen, waarna hij nog jarenlang als jury lid actief was.

  Foto 953
  Jos Mutsaars (rechts met microfoon).
  Foto grote_foto

  Andre Gevers
  geboren 1952.

  Foto grote_foto Foto 169, 1975
  Andre Gevers, 1975 wereld kampioen op de weg voor amateurs, Mettet.

  Vanaf 1971 actief als nieuweling en van 1971 t/m 1975 amateur bij oa bij Jan van Erp ploeg. Prof vanaf 1976 t/m 1983 oa bij de Lejeune BP ploeg en 1978 TI-Raleigh ploeg

  • 1975 1e in Omloop van de Baronie
  • 1975 1e WK op de weg, amateurs, Mettet.
  • 1975 1e in Seraing-Aken-Seraing
  • 1975 1e in 3e etappe deel a Ronde van Noord-Holland, Den Helder
  • 1975 1e in 9e etappe deel a Olympia´s Tour, Nibbixwoud.
  • 1976 1e in 3e etappe Ronde van Nederland, Budel.
  • 1976 1e in 3e etappe deel b Circuit Cycliste de la Sarthe, Coulaines
  • 1976 1e in 3e etappe Tour dÍndre-et-Loire, Tours
  • 1977 1e in Arendonk
  • 1977 1e in 3e etappe Circuit Cycliste de la Sarthe
  • 1978 1e in Duffel
  • 1979 1e in Koersel

  Bron; www.dewielersite.nl

  Henk Mutsaars
  Geboren 1953.

  Foto 959
  Henk Mutsaars.
  Foto grote_foto

  Begint in 1969 met wielrennen. Was geen sprinter, maar moest het hebben van de zwaardere koersen (wind) waardoor kleinere groepjes ontstonden.
  Vanaf 1972 opgenomen in de wielerploeg Jan van Erp die hij in 1978 verliet om voor de Driessen stoffen ploeg te gaan rijden.
  Vanaf 1 juli 1980 t/m augustus 1983 prof in kleinere criteriumploegen. Vanaf 1 juni 1986 t/m mei 1989 weer amateur in het shirt van de WVS.

  • 1975 1e in 11e etappe Milk Race, Morecambe (GBR)
  • 1977 1e in 1e etappe deel b Ronde van Noord-Holland, Alkmaar
  • 1978 1e in Eindklassement Ronde van Noord-Holland
  • 1978 1e in Trofee Jan van Erp
  • 1978 1e in Ronde van Drenthe
  • 1979 1e in 5e etappe Olympia´s Tour Dieren
  • 1980 1e in Ronde van Drenthe
  • 1983 1e in Kruiningen

  Bron; www.dewielersite.nl

  Foto grote_foto Foto 958
  Jan van Erp (L) en Henk Mutsaars (R) met de "J v Erp Trophee" 1978.

  Supporters verenigingen.

  • Supporters Club Leo vd Brand.
   Bestond van …..t/m ……,
   voorzitter dhr. Van Duinkerken
  • Supportersvereniging Ad Russens.
   Bestond van ….t/m ca. 1970 werd daarna Supportersclub De Schijndelse Renners
   H. de Laat was 8 jaar voorzitter.
  • Supportersvereniging Andre Gevers
   Bestond van 1973 t/m 1980 werd daarna Supportersclub Wijbosche renners.
  • Wielervrienden kring Henk Mutsaars
   Bestond vanaf 1971 t/m ………
   • Na een terugval van het wielrennen start Toon Russens in 1968 met de komst van Schijndelse favorieten Andre Gevers en Henk Mutsaars weer het een en ander op. Met de komst van de Jan van Erp ploeg en de wereldtitel van Andre Gevers in 1975 gaat het weer beter met het Schijndelse wielrennen.
   • In 1971 organiseert Wielervriendenkring "Henk Mutsaars" al een wielerronde.
   • Door de aankomst van Olympia´s Tour ontstaat er een hechte samenwerking met wielersupportersclub "De Schijndelse Renners" en de "Supportersclub A. Gevers"

  Wieler- en Toerclubs/ ploegen.


  .

  Naar Nieuwsfeitjes "Wielrennen"

   Reageren 

  Naar bovenkant pagina