Schijndel

Historie Schijndelse Verenigingen


Schaak Vereniging Schijndel


Opgericht 1971- actief tot op heden.

Op 8 november 1971 werd onder auspiciŽn van de Noord Brabantse Schaak Bond een contactavond georganiseerd om in Schijndel een schaakclub op te richten. Na het welkomstwoord van dhr. Botter (NBSB) gericht aan de 37 aanwezigen werd tot oprichten van een club overgegaan. Dhr. A. Voets bracht naar voren dat reeds geruime tijd een eigen schaakclubje bestond bij cafť J. Steenbakkers (later bekend als de Kafmolen) waar gespeeld werd in vriendschapsverband. Er werd voorin het cafť gespeeld. Het kwam regelmatig voor dat het schaakbord op de bar lag en dat de schakers zich voor en achter de bar bevonden.

Als voorlopig bestuur werden gekozen;
Dhr. A. Voets voorzitter, dhr.L. Leurink penningmeester en dhr.G. Bruinsma secretaris.
Hierna werd de avond volgemaakt met een simultaanwedstrijd tegen dhr. Swinkels uit Valkenswaard, die de spannende en sportieve wedstrijden allemaal won.

Op 15 november waren 30 personen aanwezig die zich spontaan opgaven als lid. Het voorlopige bestuur wordt definitief en dhr. H. Aarts en dhr. M. Versantvoort werden als wedstrijdleider aangesteld. De contributie werd vastgesteld op hfl.48,- per jaar, voor gepensioneerde en jeugdleden was het hfl.25,- Met meerderheid van stemmen werd besloten om de wekelijkse schaakavond op Donderdagavond te houden. In ca.1986 werd besloten deze naar dinsdagavond te verzetten. Dankzij een startsubsidie van hfl.500,- van Jansen de Wit en financiŽle steun van de gemeente konden de eerst borden, stukken en klokken aangeschaft worden.

In augustus 1972 wordt besloten zich aan te melden bij de N.B.S.B (contributie hfl.17,- per lid) zodat deelname aan competitie mogelijk werd. Hiervoor wordt uitgeweken naar het toenmalige hotel Santegoeds (tegenover huidige RABO bank) waar op zaterdagmiddag gespeeld werd. Het was ook op zo'n zaterdagmiddag (misschien was het een communicatiestoornis) dat plotseling tijdens het spelen voor de externe competitie de complete harmonie musicerend de speelzaal binnen kwam! Wat er precies gespeeld werd doet er niet veel toe, maar de spelers van de tegenpartij keken raar en verrast op.
Een van de thuisspelers merkte erg droog op; "Zo worden onze gasten altijd verwelkomd"" wat tot grote hilariteit leidde. Nadat enkele jaren later het cafť van J. Steenbakkers was uitgebreid met een grote zaal werd de externe competitie op zaterdag daar gespeeld.


Foto volgt.
Foto 1010, 1996, gemaakt tgv 25 jr.bestaan. Foto met leden die vanaf oprichting lid zijn.
Staande van L naar R -Jan Steenbakkers (een van de initiatiefnemers), Gijs Hermes, Martien Versantvoort(steeds wedstrijdleider). Zittend van L naar R: Ruud Steenbergen, Jan Mettler.


Door de jaren heen werd er afwisselend in de 3e en 4e klasse gespeeld. Een enkele keer werd zelfs de 2e klasse gehaald. In 1979 kregen enkele jeugd spelers de mogelijkheid om interne en externe competitie te spelen. Zij werden getraind en begeleid door enkele seniorspelers. De leeftijd varieerde van 8 tot 15 jaar. Vele jaren werd er met veel elan getraind en gespeeld. In 1991 was het aantal jeugdleden zo laag dat helaas tot beŽindiging werd overgegaan.

Sinds 1988 wordt er ook een interne bekercompetitie gespeeld in de vorm van een afvalsysteem. Het is Petro vd Heijden zes maal achtereen (1988/1994) gelukt om deze te winnen. De bekercompetitie weet hij tien maal achtereen (1986/1996) te winnen.

De schaakvereniging neemt ook deel aan diverse toernooien in de regio oa het Bavaria toernooi. Sinds 1975 wordt tijdens de laatste zondag van januari het jaarlijkse Kafmolen (snel)schaaktoernooi georganiseerd. In 1996 bedraagt het aantal leden 23.

3000e Lid schaakbond kwam uit Schijndel

Foto 3039
Bron: Schijndel Weekblad, Ingezonden door jan van Houtum

 Reageren 

Naar bovenkant pagina