Schijndel

Historie Schijndelse Verenigingen


Schijndelse IJsclub Thialf


Opgericht 8 januari 1940 - actief tot op heden.

1940 Oprichting Schijndelse IJsclub.
1971 De hardrijders van de Schijndelse IJsclub richten hardrijclub Thialf op.
1980 Fusie van boven vermelde cubs tot Schijndelse IJsclub Thialf.

Geschiedenis 1
In 1940 werd de Schijndelse IJsclub opgericht door:

 • P. Janssen, voorzitter,
 • dhr. van Haren, secretaris,
 • dhr. vd Steen, penningmeester.

Doelstelling ijsliefhebbers van alle standen mobiel te maken voor deze gezonde sportbeoefening.
Eerst kon men gaan schaatsen op het zwembad. Pietje Janssen was degene die het ijs op sterkte moest controleren, hij had hiervoor een speciaal houtje met een spijker, hij sloeg dan een gat in het ijs om de dikte te controleren (moest 10cm zijn). Als Pietje weg was kropen de waaghalzen ergens door de gaas en gingen toch schaatsen.
Foto Foto
3195
SW 1940.Oprichting artikel.
3200
Lidmaatschapskaart Jan Mutsaarts 1942/42.
J. Wouters is dan secretaris

Foto Foto Foto
3196 - 1941Kunstrijden (zwembad,
duikplank links achter

Jan Mutsaarts met waarschijnlijk Mies Wijdeven.
3198, meer buurten dan schaatsen. 3197 Kunstrijden op het zwembad.

Rond 1948 , kwam er een nieuwe ijsbaan op de plaats waar nu de Avantivelden en de wielercrossbaan is. Dit water was niet zo diep dus kon er al vroeg, veilig, op geschaatst worden. Vanaf toen bestond het bestuur uit :
 • Wim Gremmen (voorzitter),
 • Jan Mutsaars (penningmeester)
 • Wim van Asten (secretaris)
Foto Foto
3212, baan met clubhuis
Met dank aan Theo Vervoort voor de foto.
3213
Met dank aan Theo Vervoort voor de foto.

Begin 60er jaren, ontstond er een enthousiaste groep hardrijders, die onder leiding van Toon Kooijmans en Harrie van der Heiden begonnen te trainen. Omdat het uitgangspunt van de Schijndelse IJsclub was dat de ijsbaan er voor iedereen was, zijn zij toen een eigen clubje gestart en dat was Thialf.
Later zijn de beide verenigingen weer samengegaan.
Foto Foto Foto
3208 - Start Hardrijwedstrijd -
schaatsers van links nr rechts ; Rien van Hemmen,
Toon Kooijmans ?, Joep Verhagen, Toon vd Brand ?,
verder onbekend, achteraan Toon Goossens, rechts
voor van Vessem.
3203, Harrie vd Heiden in 2e positie. -
andere schaatser is onbekend.
3202, Harrie vd Heiden voorop.

Foto Foto Foto
3208 - Hardrijwedstrijd -
3204, Finish Hardrijden
waarschijnlijk van
Vessem uit St M-Gestel.
3205, Jan Mutsaars met ijsbrander
Er werden allerlei apparaten bedacht om het ijs in goede conditie te houden.

Op 25 april 1976 bestaat het bestuur uit:

 • Wim Gremmen (voorzitter),
 • Jan Mutsaars (penningmeester)
 • Wim van Asten (secretaris)
 • Jan Santegoeds (bestuurslid)

Tijdens de bestuursvergadering op 25 april 1976, treed Wim Gremmen af na 28 jaar voorzitter te zijn geweest.
Het nieuwe bestuur zal bestaan uit:
 • Jan Mutsaars (voorzitter),
 • Jan Santegoeds (penningmeester)
 • Wim van Asten (secretaris)
 • Rein Mutsaar, zal gevraagt worden als bestuurslid
 • Jos Kastelijn, zal gevraagt worden als bestuurslid (vooral omhet kunstrijden te stimuleren).
 • Foto Foto Foto
  3209, 1976, Notulen bestuursvergadering. 3210, 1976?? Voorstel bestuur
  Het was moeilijk om een goede verdeling te houden tussen de belangen, vooral de hardrijders wilden meer invloed uitoefenen
  3199 - 40 jr jubileum Jan Mutsaars

  Foto
  3206, 1980?, Jubileum Jan Mutsaars -
  vlnr Jan Santegoeds, Mien Mutsaars, Jan Mutsaars en Toon Kooijmans.
  3207, 1980?, Leden vergadering.
  11Theo Vervoort?, 10 Mies Broeren, 9 Marga van de Westelaken, 8 Toon Kooijmans, 7 Jan Mutsaars, 6 Jan Santegoeds, 5 Wim Santegoeds, 4 Jos Kastelein, 3 Rein Mutsaars, 2 onbekend, 1 onbekend.

  Info+foto's (behalve 3212 en 3213): Rein Mutsaars, 19 dec 2007.

  Geschiedenis 2
  Er hebben in het verleden drie namen bestaan, m.a.w. er hebben in Schijndel drie ijsverenigingen bestaan. De eerste en oudste vereniging onder de naam Schijndelse IJsclub is opgericht op maandagavond 8 januari 1940. Op deze avond werd de oprichtingsvergadering gehouden in de bioscoopzaal van de heer Steenbakkers. In de Schijndelsche Courant van vrijdag 12 januari 1940 nr.2. wordt hierover bericht. De eerste bestuurders waren Piet Jansen de kapper (voorzitter, vader van Willie Jansen de kapper), Kees van Haren (secretaris) en H. van der Steen (penningmeester).

  Een dertigtal liefhebbers traden als lid toe. De contributie werd vastgesteld op 1 gulden per jaar en 2 gulden 50 per gezin per jaar. De eerste wedstrijden werden al binnen een week gehouden.

  Rond het jaar 1957 werd de Schijndelse IJsclub lid van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond. Het accent lag sterk op het recreatieschaatsen. Als het 's winters weer eens flink vroor trokken veel mensen naar de ijsbaan om onder het genot van muziek, koek en zopie te schaatsen. Ook 's avonds was de baan open met verlichting. Iedereen reed op houtjes of ijzeren kunstschaatsen. Voor de jeugd waren er allerlei vrije spelvormen en voor de ouderen ijsdansen of kunstrijden. Menige figuren hebben het ijsoppervlak gesierd.

  In de winter van 1955/1956 kwam geleidelijk het hardrijden in zwang. De eerste Schijndelnaar op noren was Mari Rijkers. We keken onze ogen uit. Harrie van der Heijden maakte van ijzerzaagbladen zelf zijn noren. Toon Kooijmans kocht losse norenschenkels die hij onder zijn kistjes schroefde. Uitgerust met het nieuwe materiaal en uitgedost in pofbroeken reden ze in 1956 de officiŽle Schijndelse Kampioenschapswedstrijd. Ook in 1959 met weer een pracht winter werden door het bestuur wedstrijden uitgeschreven. De onderlinge band tussen de schaatsers uit Schijndel met belangstelling voor hardrijden werd steeds sterker en een groep besloot in de winter van 1960/1961 binnen de ijsclub een hardrijgroep op te richten.

  Deze hardrijgroep noemde zich Thialf, wat staat voor Thieu (God) Alf (winter of nachtmerrie): de Germaanse God van de winter. De initiatiefnemers waren Rien Goossens, Harrie en Rien van der Heijden, Toon Kooijmans en Theo Vervoort. Naar voorbeeld van de moederverenging die op het gebied van kunstrijden en ijsdansen evenementen hield, zo ook organiseerde Thialf hardrijwedstrijden. Een van die hardrijwedstrijden met een nationaal karakter was 's avonds 19 januari 1966 op de oude ijsbaan (nu voetbalvelden Avanti). Uit het hele land kwamen de deelnemers. Winnaar werd Ben van den Heuvel uit Vught (47,6 op 500m en 2.33,6 op 1500m). 's Anderdaags de gewestelijke kampioenschappen op natuurijs in Terheijden. Hier werd Ben van den Heuvel 2e (49,4 op 500m en 2.28,1 op 1500m) achter Wim van Heijst. Het Schijndelse ijs was zo slecht nog niet. Er werd dan ook veel voor de ijskwaliteit gedaan. Eťn keer ging dit echter mis. De winter van 1970/1971 was een kwakkelwinter en in de week voordat het aan Schijndel toegewezen gewestelijke kampioenschap voor junioren zou worden verreden zakte een veegmachine door het ijs. Het gewestelijke bestuur keurde het ijs af onder het in onze ogen onterechte motto 'slechte voorbereidingen'. Het hoofdbestuur was pissig en zegde het lidmaatschap van de KNSB op. Thialf, de hardrijgroep, stond in zijn hemd. Want alleen een lidmaatschap geeft recht op wedstrijden van de KNSB. Er zat niets anders op dan zelf lid te worden. De tweede naam, Thialf, als zelfstandige Vereniging, was geboren.
  Foto
  Feb 2012 Feb 2012.

  Omdat Thialf niet meer afhankelijk was van ijswinters door het gebruik van kunstijs, groeide het gestaag uit tot een bloeiende vereniging met leden uit Schijndel maar ook velen van buiten de regio. Dat zag ook het oude recreatieve bestuur en beide besturen kwamen overeen weer samen te gaan met alle voordelen van dien. De nieuwe en derde naam werd Schijndelse IJsclub Thialf. Dit samengaan is bekrachtigd per statuut op 2 april 1980 ten overstaan van notaris Van Haaren.

  Bron: Site Schijndelse IJsclub Thialf, 26 -4-2014.

  Graag ontvangen we verdere informatie, en foto's uit de begin periode, van deze vereniging.

   Link naar eigen site Schijndelse IJsclub Thialf 

   Reageren 

  Naar bovenkant pagina