Schijndel

Historie Schijndelse Verenigingen


Hengelsport vereniging Altijd Beet


Opgericht 1942 - actief tot op heden.

Foto 476, waarschijnlijk visvereniging met de naam Ons Vermaak
Deze foto is gemaakt voor 15/4/1925 bij bakker en café de Visser net over de Zuid Willemsvaart aan het einde van de Steeg. Er zijn tot nu toe slechts enkele Schijndelse personen herkend. Of het daarom ook een Schijndelse vereniging is, is niet met zekerheid te zeggen maar wel waarschijnlijk.
Achterste rij A: 2 Piet vd Dungen geb. 1888 reepmaker Pompstr.(in 1922 gehuwd met Schellekens geb.1897), 7 …………Evers (woonde bij afslag Wijbosche weg/Stationsstraat)
Rij B: 12 Dorus Schellekens ( geb. 19-1-1887 overl.15-4-1925, zwager van A1)
Rij C: 4 Huubke vd Dungen (bijnaam den Huub, kwam uit het Heikant), 6 Jan Leenders (geb.29-10-1896, overl. 1985, kwam uit de Hongerhoek)
Liggend D: onb

Foto grote_foto

Op 7 januari 1942 wordt hengelsport vereniging Altijd Beet opgericht. In de beginjaren was deze vereniging gehuisvest in café Fenix, later werd café vd Akker in de Kerkstraat het onderkomen. Het ledenaantal is in de oorlogsjaren niet erg hoog. Spoedig na de oorlog in de jaren 50 wordt de vereniging onder voorzittersschap van Jan Spierings erg actief. Men ging toen al de jaarlijks de overbekende Nationale Hengelconcoursen organiseren. Later toen café van de Akker vanwege reorganisatie van de dorpskern verdween koos men ook zeker vanwege de viswedstrijden eerst het café van Bert Broek en later café Toon de Visser bij de Heeswijkse brug aan de Zuid Willemsvaart.

Destijds was men gedurende de wintermaanden ook druk doende met de organisatie van oa kaartwedstrijden. In het visseizoen zijn bij de oudere leden ook de visuitstapjes oa naar de Vinkenveense Plassen overbekend.

In 1960 werd het café van Mies Steenbakkers in het Wijbosch tot clublokaal verkozen. In die tijd bestond de vereniging uit een vaste kern van 50 a 60 leden. Dit leden aantal steeg jaarlijks met enkele tientallen leden zodat in 1979 het aantal van ongeveer 300 leden bereikt werd.
Op 31 mei 1980 wordt de nieuwe visvijver in de Molenheide in gebruik genomen. Het leden aantal stijgt dan snel tot 500 senior en 175 jeugd leden. Het 40 jarige bestaansfeest wordt op 9 januari 1982 gevierd. Jan Spierings op dat moment 40 jaar voorzitter, wordt vanwege zijn grote verdiensten voor de vereniging door burgemeester Scholten een Koninklijke Onderscheiding overhandigt. Jan overlijdt kort hierna op 13 juni van dat zelfde jaar. Enkele maanden later wordt het 1000e clublid ingeschreven en al in 1983 komt het ledenaantal zelfs boven de 1100.

Bron; Programma boekje 100 jaar parochie Wijbosch. 1884-1984.

Op 12 januari 2002 viert de vereniging met maar liefst 1000 leden (op dat moment de grootste Schijndelse vereniging!) haar diamanten jubileum in café ´t Klumpke in het Wijbosch. Voorzitter is Huub van Alebeek (van 1982 tot 2006) en secretaris Geert Verhagen. Beide zijn al ruim veertig leden lid en zijn daarmee op dat moment de langst meedraaiende leden. Het clubblad De Opsteker wordt door Geert Verhagen samengesteld. In 2002 zijn er 750 volwassen- en 250 jeugd leden. Hiervan zijn een aantal leden dat deelneemt aan wedstrijden maar het merendeel is recreatief visser.

Bronnen; Programma boekje 100 jaar parochie Wijbosch. 1884-1984 Interview Brabants Dagblad 12/01/2002

In 1981 is oa Theo Olyslagers bestuurslid.
Jan Gevers is vanaf 1969 lid en is in 2005 overleden. Zijn broers ook echte vissers zijn al eerder overleden.
In 2005 is Henri Oomen 40 jaar lid.

Wie kent 1 of meerdere bestuursleden of personen die iets meer kunnen vertellen inzake andere hoogte of dieptepunten.
Wie kent genoemde café´s.
Wie heeft nog foto´s van deze club?Jubileumboekje 1992
Hieronder enkele pagina's uit het 50 jarig jubileumboekje, met dank aan Jan van Houtum.

50 jarig jubileumboekje

Huub van Aalbeek

Voorwoord Voorzitter
H. van Aalbeek  

Als voorzitter van "Altijd Beet" wil ik iedereen bedanken voor hun medewerking aan het tot stand komen van deze Jubileum Uitgave. Er is veel werk aan voorafgegaan maar het is dan ook een goed verzorgde uitgave geworden,waarin veel gegevens en activiteiten van onze vereniging zijn verwerkt. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik tot voorzitter werd gekozen. Als ik terugkijk op deze 10 jaar,kan ik alleen maar tevreden zijn. Van 'n klein visclubje met weinig viswater is "Altijd Beet" uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met prima viswaters,'n eigen visvijver,bijna 1000 leden/waarvan ruim 200 jeugd. Kortom een grote vereniging met prima medewerkers. We hebben zeer goede contacten met hengelclubs uit onze regio. We vissen ieder jaar 2 Interlands tegen onze Belgische vrienden van "De Gouden Karper" uit Koersel. Door de organisatie van grote wedstrijden zijn we internationaal bekend. Dit alles gaat natuurlijk niet vanzelf/ daarvoor heb je medewerking nodig en die hebben we altijd gekregen.
Mijn waardering gaat uit naar B.& W. en Openbare Werken. Ook op het Politiekorps van Schijndel, de Veldpolitie te Boxtel konden wij altijd rekenen als hun medewerking gevraagd werd. Verder gaat mijn dank uit naar de Jeugd-Sport-Stichting, de Bedrijven en Middenstanders, die ons altijd hebben gesteund. Ook onze Beschermheer dokter Metz; Hans en Els Steenbakkers van ons clubhuis 'T KLUMPKE, waar we al meer dan 25 jaar zijn gevestigd, altijd was het prima verzorgd. Verder wens ik alle leden, medewerkers/ begunstigers en vrienden van "Altijd Beet" veel geluk en mogelijk goede vangsten toe in 1992.
Hopelijk wordt dit 50-jarig Jubileum een hoogtepunt voor "Altijd Beet".

DE ETHIEK VAN DE HENGELSPORT.
Verstandig vissen begint met het besefH. Hermes dat we als mens niet het alleenrecht hebben op de wereld.
Aangezien de meeste vissers mensen zijn; sommige dieren zijn ook vissers, denk aan die Reiger, vaak aanwezig bij de waterkant. Ben er daarom op bedacht dat we altijd te gast zijn van de natuur, we maken geen rotzooi, we laten geen vislijn, loodjes of plastic achter! De natuurlijke schoonheid, die zelfde natuur die ons visgelegenheid biedt, dienen we altijd te respecteren. Als we de jeugd ook hierbij goed begeleiden, dan heeft de hengelsport zeker toekomst.
Zoveel mensen, zoveel zinnen. Zo zijn er bij alle zaken voor- en tegenstanders. We begeven ons nu op glad ijs, want zijn hengelaars kwelgeesten voor de vissen? Of bezorgen wij onze geschubde maatjes geen enkel ongemak? Mensen vragen aan jou: wat is er nou voor "sport" aan vissen? In de gedachte dat "sport" altijd sportieve strijd betekent tussen twee redelijk gelijkwaardige tegenstanders, nee. In die betekenis is Vissen geen sport, maar sport betekent ook iets veel en graag doen, en dat kan natuurlijk wel bij de Hengelsport. Daar komt bij; je thuis voelen en tot rust komen in de natuur, aan de waterkant: het omgaan met een visstek. Dus niet in een weiland zonder toestemming, ook kappen we geen riet, planten of takken, om een wereldstek te maken, Het lokaas en het visaas, het haken of aanslaan, het drillen en landen van de vis, het onthaken, terugzetten, het leefnet in, of doen we dit alles met verstand en overleg. Met natuurlijk begrip uitgevoerd, dan kan de hengel sport toekomst hebben.
Maar er zijn er nog meer, die hun steentje bijdragen. De Kamer van Binnenvisserij,de hengelsportorganisaties N.V.V.S. en C.N.H.V., ook advies gevende organisaties zoals de O.V.B. en de Stichting Nationale voorlichting Hengelsport, Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Dit alles op een rijtje gezet met zo'n 25 hengelsport Federaties met ongeveer 400.000 leden, waarvan de jeugd nog niet is meegeteld, is de hengelsport niet meer weg te denken. Maar er ligt wel een grote verantwoording bij de hengelaar zelf door zorgvuldig om te gaan met flora en fauna. En met dit in je achterhoofd blijft vissen een sportieve ontspanning.
secretaris H. Hermes.

50 jaar "Altijd Beet".

Dit is al weer 'n lange tijd.
Vele mensen van het eerste uur zijn er niet meer. Vooral aan deze werkers -is toch zeker dit jubileum te danken. Vooral onder de bezielende leiding van de in 1982 overleden JAN SPIERINGS,hij was ruim 40 jaar voorzitter,heeft de vereniging ook moeilijke tijden gekend. Gelukkig werden deze overwonnen.
In 1980 en volgende jaren mocht de vereniging ongekende tijden beleven. Het geringe aantal leden ging met sprongen omhoog. Dit was mede te danken aan de opening van de nieuwe visvijver "Molenheide" (1980), die met de algehele medewerking van het Schijndels Gemeentebestuur tot stand kwam. Ook veel viswater ging gelukkig in kwaliteit omhoog.
Momenteel hebben we 'n goed samenwerkend bestuur en wedstrijdcommissie. We kunnen met 'n gerust hart dit jubileum gaan vieren. Hopelijk wordt de viering van het 50-jarig Bestaansfeest een succes en blijft "Altijd Beet" nog in lengte van dagen en jaren doorgaan.
penningm.G.Verhagen.

G.Verhagen

Wijlen voorzitter
JAN SPIERINGS.
Overleden 13 juni 1982.

 Jan Spierings

Hij was 40 jaar onafgebroken voorzitter en mede-oprichter van "zijn" "ALTIJD BEET".
In januari 1982 vierde "Altijd Beet" het 40-jarig Bestaansfeest en JAN SPIERINGS zijn 40-jarig Voorzitterschap.
Door het in zeer moeilijke tijden op de been houden van de vereniging is het voornamelijk aan deze onvergetelijke voorzitter, en mede zijn vrouw, te danken dat wij het 50-jarig Bestaansfeest kunnen vieren.

Foto
Foto 1706 Foto 1706, 1992, Bestuur.
Van L nr R: Ad Nooijen, Rien v Breugel, Theo van Houtum, Geert Verhagen (penningmeester), Theo Olyslagers, Huub van Aalbeek (voorzitter), Henk Hermes (secretaris).

Ingezonden herinneringen

Ik kwam per toeval op jullie site terecht en meteen ging weer een oud lichtje branden.

Ik zag namen en oude foto”s die me toch wel wat deden.
Onder andere theo Olieslagers (dn olie)hij werd ik dacht 1975 Ned kampioen maatse vis,
In dat jaar werd ik ned kampioen alle maten.
In die tijd organiseerden jullie s'-morgens de wedstrijd koning der kampioenen waar ik nog altijd leuke herinneringen aan heb,en na de middag een internationale wedstrijd.
Na afloop van deze wedstrijden was bij cafe steenbakkers de prijsuitreiking, daar waren dan de meeste vishelden uit jullie vereniging maar ook ver uit de omtrek, deze zijn nog in mijn geheugen gegrift .

De prijsuitreiking was om ongeveer 6 uur maar rond 12 uur werd er na lekker eten en zeer veel drank en niet te vergeten de onvoorstelbare visverhalen de terugreis aanvaard, iets wat nu niet meer mogelijk is.
Ook de naam van de heer van Aalbeek kwam me nog bekend voor.
Het zou leuk zijn om nog eens een eenmalige versie van deze wedstrijd te doen (reunie).

Verder wens ik U veel sucses met uw vereniging
MVG Ad van Rossum, Roermond, 30 november 2009.

 Reageren 

Naar bovenkant pagina

Eigen site hengelsport vereniging Altijd Beet