Schijndel

Historie Schijndelse Verenigingen


Kruisboogvereniging De Heidebloem


Opgericht 1900 - actief tot op heden

Overzicht:

Foto grote_foto Foto 066, 1925
Kruisboog vereniging "De Heidebloem" ter gelegenheid van 25 jarig jubileum in 1925.
Achterste rij A: 1 …….van Thiel (smederij), 2 Marinus Kastelein ?, 3 onb.,
2e rij B: 1 Johan den Otter, 2 Harrie Schellekens, 3 onb., 4 onb.,
3e rij C: 1 onb., 2 Toon Hellings (schoenmaker - Distelstr), 3 Piet Steenbakkers (de Fiets), 4 onb., 5 Mies den Otter, 6 Jan Schellekens, 7 onb., 8 Jan van Alebeek, 9 Driekske vd Broek (Tinus zn)
4e rij D: 1 Huub Westelaken, 2 Harrie van Erp (Orrieke), 3 Gerard van Liempd ?, 4 ………… (Gemonde), 5 Toon Kasteleijn (Lieseind, kolenboer), 6 Janus Putten, 7 Ant… vd Broek, 8 Christ Schellekens, 9 Hans vd Broek (met de meeste persoonlijke prijzen), 10 Driekske van Erp, 11 Tinus vd Broek, 12 … van Roessel (sigaren en drankwinkel hoek Hoofdstraat/Kerkstraat), 13 Marinus vd Broek, 14 Toon van Eyndhoven
5e rij zittend E :1 Pietje van Erp, 2 Marinus Kerhof, 3 Nol Merks, 4 J…. Boland (beschermheer), 5 Gerardus Mutsaars, 6 Gerardus vd Broek (mede oprichter, geboren 1882)
Voorste rij F : 1 Johan vd Broek (Gerard's zn E6), 2 Gerard Schellekens, 3 Jas van Erp, 4 Jas vd Broek (Tinus zn D11)

Met dank aan F. Schellekens voor de foto
Bron namen:
* blz.80 Schijndel in oude ansichten, 1971, A.J.L. bokhoven,
* F. Schellekens en Bertha Schellekens (geb 21-11-1914)
* Anton Hellings voor de naam van zijn opa, C2

Oprichting.
Oprichting.
Omstreeks 1900 moet het zijn geweest dat Gerardus van de Broek zijn bierrekening nogal oplaat lopen in zijn stamcafé aan de Molendijk. De kastelein, zijn broer Hanneske, vraagt hem dan wanneer hij van plan is zijn rekening te betalen. Omdat Gerardus dat niet kon, stelde hij voor om in ruil voor kwijtschelding van zijn bierschuld een kruisboogvereniging op te richten die het café ongetwijfeld de nodige klandizie zal opleveren.
Gerardus en twee andere broers (Tinus en ……..) richten dan op 13 augustus de vereniging op die in eerste ``Den Doel`` genoemd wordt en op dat moment twaalf leden telt. Later wordt de naam gewijzigd in De Heidebloem. Het is op dat moment de negende kruisboogvereniging in Schijndel.
Een kruisboog hadden de leden niet, dus gingen de leden naar Middelrode waar ze voor zes gulden een boog kochten. Dat was in die tijd geen kleinigheid dus de leden moeten elke maand tien cent op tafel leggen.

Foto grote_foto Foto 1664, 1950 t.g.v. 50 jarig jubileum van De Heidebloem.
Achterste rij A: 3 Cis van Heeswijk (dochter van Willem), 5 Wilhelmus van Heeswijk ( geb1908), 7 Henk Merks, 8 Marie van Heeswijk (dochter van Willem), 11 Jas vd Broek, 12 Tijn Merks, 13 Dien van Heeswijk (dochter van Willem),
Rij B: 1 Marinus vd Broek (Tinusoom), 2 Tijn Schellekens, 3 Toon Kastelijn (de kolenboer uit het Lieseind), 7 Tijn vd Broek (van Driekske), 11 Tijn vd Broek (van Grarus= Gerardus), 12 Tijn Franssen ,
Rij C: 3 Nol Merks (Nol de Bels), 2 Jas van Erp, 4 beschermheer J Bolland, 5 Tini vd Broek , 7 Driek de Kraaij. 8 Driekske vd Broek, 9 (Grarus) Gerardus vd Broek D4 is Christiaan Schellekens

B3 - Toon Kastelijn, was de kolenboer uit het Lieseind.
C3 - J Bolland, was ook betrokken bij de voetbalver Ever Quick.
C7 - Driek de Kraaij had en winkeltje op het Dillesdorp met kleerossie*. Driek was getrouwd met Marie Steen.

Met dank aan mevr Schellekens voor de foto en de namen en Jan van Houtum voor de bemiddeling.
Met dank aan Helga Colijn voor de naam van A5.

Wie weet wat "kleerossie" is mag het zeggen. Wij dachten " bromolie" = petroleum, maar weten het niet zeker.

Onderkomens.
Als Hanske van de Broek in 1936 de deuren van zijn café sluit, vindt de vereniging bij het café van Willem van Heeswijk (enkele tientallen meters naast hun oude clubhuis) een nieuw onderkomen. Vervolgens nemen de schutters in 1965 hun intrek bij café Van Alebeek. Nadat in 1996 Ad van Alebeek met zijn café stopt (er wordt hier een chinees restaurant gevestigd) is café De Meulen het nieuwe onderkomen.

Foto grote_foto Foto 222, 1960
De Heidebloem bij het 60 jarig jubileum.
van links naar rechts zijn dit. boven nard van Erp.Toon van de Broek.joske de leest. Jo Bolwerk. Bert Hellings. Tinnie van de Broek. Jo van Alebeek. Ad van Alebeek. Tijn Merks. Marinus Hellings. Marinus van de Broek. Jan Schellekens. Jo Merks. Jo hellings. Henk Merks. Tijn van de Broek. Onder links Tinus van de Broek. Driekske van de heijden. Tijn van de Broek G.Z. Nol Merks. Bert Steenbakkers. Driekske van de Broek. Tijn hellings. Toon Kastelijn. Ties Verbruggen. en Gerardus van de Broek.
Met een gedeelte van de toen al behaalde prijzen die we nu ook nog in ons bezit hebben en die ook al bijna 90 jaar oud zijn.

Tradities.
De schutter die "een plankie volschiet" (dat is tien keer achter elkaar in de roos schieten) geeft een rondje.

Vereniging in vogelvlucht.
Kenmerkend voor de vereniging is dat het nageslacht van de families van de Broeks, Hellings en Merks een belangrijk aandeel hebben in het voortbestaan van de vereniging. Generatie op generatie leverde ze (goede) schutters.
In 1904 behaalde de vereniging haar eerste prijs, een lauwerkrans, ambachtelijk gemaakt en een waar kunststukje. Vanaf 1915 is de Heidebloem de grootste en beste kruisboogvereniging van Brabant. Het 25-jarig jubileum wordt nog in het café van Hanske van de Broek gevierd. Van de periode 1925-1950 is niet veel bekend. Net als de meeste vereniging ligt ook De Heidebloem gedurende de oorlogsjaren stil. Maar na vijf jaar oefenen is de vereniging in 1950 weer helemaal terug. Ditmaal ook met vrouwelijke schutters. (of komen deze in 1996 ??)

Dat het ook een gezellige club is blijkt uit het feit dat Nol Merks (ook bekend van de Boschwegse Revue´s !!) maakt in 1950 een vers. In 2000 heeft Arnold Merks er muziek bij gemaakt en is het lied op een CD uitgebracht. Het weerspiegelt de sfeer van De Heidebloem.
Eerlijk werd de strijd gestreden, hoog omhoog het glas geheven.

Sportieve hoogtepunten.
De senioren worden kampioen van Nederland in 1964 en 1973 en de junioren in 1971 en 1972.
Hein van den Broek (een nazaat van een van de oprichters) wordt drie keer achtereen schutterskoning van Brabant. Daarmede krijgt hij de eretitel `Keizer van Brabant`.
Marinus Hellings wordt zelfs twee keer achtereen ´Koning der Koningen`van Nederland.

Bron; www site De Heidbloem

Foto 1390, 1975
Uitnodiging t.g.v. het 75 jarig jubileum.
Met dank aan Jan van Houtum, feb 2008

 Reageren  

Naar bovenkant pagina

Naar "Boogschietverenigingen Algemeen."