Schijndel

Historie Schijndelse Verenigingen


Wielerclub Capelux


Opgericht 1957 - actief tot 1963.

Capelux een groothandel in verfproducten startte met sponsering van een amateur-wielerploeg. Jos Wouters werd ploegleider van deze ploeg die bestond van 1957 tot 1963. Jos had onder de naam Jofro in de Hoofdstraat een winkel in verf-, behang- en schoonmaakmiddelen. In een gesprek met een vertegenwoordiger van Capelux ontstond bij toeval het idee om een wielerploeg te starten en Jos stelde voor dat aan de directie voor te leggen. De volgende dag belde de directie Jos of dat hij interesse had om als ploegleider te fungeren. Jos zei gelijk ja en zo ontstond de eerste gesponsorde amateurploeg in Nederland. Met onder andere Gerben Karsten, Arie den Hartog, Kees van Herpen, Bart Solaro en Jos Vleuten. Sponsering hield o.a. in het vervoer van de renners naar grote wedstrijden (vooral klassiekers) reis en verblijfkosten en stimuleringspremies voor goede klasseringen. De mooiste herinneringen had Jos aan Arie den Hartog. Hij won voor de ploeg de Omloop van de Baronie, de ronde van Friesland en de Omloop van de Kempen en 1962 de 2e plaats in de Tour van Olympia (Later als beroepsrenner wint hij o.a. Milaan San Remo en de Amstel Gold Race)

Foto grote_foto Foto 217, 1962s
Wielerclub Capelux ter gelegenheid van oprichting in 1962 bij cafe Amicitia buiten
Achterste rij; 1 Leo vd Brand (mecanicien), 2 Jo vd Wetering, 3 H Broeren, 4 Leo van Steenbergen 5 Piet Hermes, 6 A vd Aa, 7 Jos Wouters(ploegleider)
Voorste rij; 1 Ad Russens, 2 Theo Brus (18 jaar)

Mooiste voorval wat Jos meemaakte was bij het wereldkampioenschappen wielrennen in Sallanches in ItaliŽ. Jos had alles geprobeerd om opgenomen te worden in de pers. De bekende sportjournalist G.Sillen die aanvankelijk zou gaan kon door omstandigheden niet gaan. De perskaart werd overgeschreven op naam van H. Sillen wielersport journalist van de Maas- en Roerbode met een foto van Jos. Voor de show liep Jos met een schrijfblok en pen rond en ondervond deze kampioenschappen als een geweldige ervaring. Hij heeft de perskaart als een relikwie bewaart.

Na een auto-ongeluk in 1963 was Jos fysiek en mentaal niet meer in staat zijn zakelijke beslommeringen met een ploegleiderschap te combineren waarna hij verder af moest zien van zijn ploegleidersrol. Toen hield ook Capelux het voor gezien wat ook het einde was voor de ploeg.

Foto 218, 1962
Wielerclub Capelux ter gelegenheid van oprichting 1962 in de zaal van Amicitia
Achterste rij: 1 Leo vd Brand (mecanicien) 2 H. Broeren 3 Jo vd Wetering 4 Ad Russens
Voorste rij: 1 Jos Wouters (ploegleider) 2 A vd Aa 3 Piet Hermes 4 Theo Brus (18 jaar) 5 Leo van Steenbergen
Foto grote_foto

 Reageren 

Naar bovenkant pagina

Naar "Wielrennen Algemeen."