Schijndel

Historie Schijndelse Verenigingen


Wielerclub Aktief

Actief van 1961 - 1970.

In 1961 wordt deze opgericht. Voorzitter wordt Karel Duinkerken (veelal Broer genoemd, ambulant koopman kousen en Drent van geboorte) secretaris Jos Wouters (de grote animator), penningmeester H.Bosch, bestuursleden H.Korsten en Jan Steenbakkers. Beschermheer is Tijn Persons (Duinkerken en Wouters waren eerder ook de gangmakers van de supportersclub Leo van de Brand ).

1961 brengt voor veel mannen de 5 daagse werkweek waarbij wielerclub Aktief haar eerste trainingsritten heeft op het parcours Kerkstraat - Van Vroonhovenstraat in Wijbosch. Voor weinig contributie (Hfl.1,00 per maand) brengt de club haar leden erg veel. De jaarlijkse Ronde van het Wijbosch met soms zo┤n kleine 2000 betalende en donaties van de "Jofro" maakten dat mogelijk. Dat hield oa in dat er tijdens maandelijkse vergaderingen bij Mies Steenbakkers voor consumpties niet betaald hoefde te worden maar ook dat de renners naar grote evenementen gratis met de bus meekonden. Die bus kwam dan van Fassbender en meestal was Leo van de Brand de chauffeur. Bestemmingen waren niet alleen op carnavalszaterdag de zesdaagse van Antwerpen, de 8 van Chaam, het Nederland kampioenschap in Zandvoort maar ook de ronde van Zuidland, de woonplaats van Arie den Hartog, de speciale vriend van de Jofro. Supporters konden dan mee reizen tegen een geringe vergoeding. Het woord supporters moet enigszins ruim ge´nterpreteerd worden, op reis naar Zandvoort waren het vooral gezinnen met kinderen die emmertjes en schepjes en overige badspullen bij zich hadden. De periode 1962/1965 was niet de meest glorievolle uit de wielergeschiedenis van Schijndel, er waren toen nauwelijks Schijndelse leden. In het begin alleen Theo Brus, Bertje van Zandvoort en Hans Bolwerk. De leden kwamen vooral uit de regio (Boxtel, Veghel, Volkel, Heeswijk, Gemonde en Son. Veel aansprekende resultaten heeft de club in die tijd niet kunnen realiseren. Uitzondering was Henk van Vught uit Boxtel, het grootste talent dat de club heeft voortgebracht

In februari of maart 1964 is er geen trainingsrit in het Wijbosch maar nemen de leden deel aan de jaarlijkse wielerbedevaart in Den Bosch.

Tijdens het kampioenschap van wielerclub Aktief in 1964 of 1965 is B.Driessen sterkste amateur, A vd Donk formidabele nieuweling en B vd Lande snelste aspirant Bij de start in het Wijbosch met een heuse jurywagen en een Capelux finishdoek vertrekken de zeven amateurs in de nieuwe clubshirts oranje zwart.

Foto grote_foto Foto 188, Wielerclub Aktief.
Van links naar rechts:1 Henk van Vught, 2 Bert vd Aa, 3 Toon vd Aa, 4 Jos Wouters, 5 Ad Manders

Op 23 sept. 1964 is in Wijk bij Duurstede bij de Nederlandse Clubkampioenschappen de Schijndelse wielerclub "Aktief" vertegenwoordigd worden door een sterke ploeg bestaande uit, Henk van Vught en H. Hermes uit Boxtel en Ad Manders, Wim Sanders en Cortjens.

Dorpsgenoot Hans Bolwerk slaagde erin om bij de aspiranten op Koningendag 1969 met voorsprong de ronde van Gemert te winnen. Andere leden op dat moment zijn Engel v.d. Sande, Berri v.d. Lande, Henk van Vught, Marie Venrooy en de gebr. De Visser.

1968 is een rampjaar voor de club, eerst overlijd voorzitter Broer van Duinkerken en daarna krijgt Jos Wouters een hartaanval waarna er niet voldoende mensen zijn om de club in stand te houden hoewel J v Berselaar nog van alles heeft geprobeerd om de club in leven te houden.

Als Jos in 1970 om gezondheidsredenen moet stoppen betekent dat ook het einde van de vereniging.

 Reageren 

Naar bovenkant pagina

Naar "Wielrennen Algemeen."