Schijndel

Historie Schijndelse Scholen


Kleuterschool Tarcitius, Nieuwe Lente, Boschweg

Overzicht:

 • Geschiedenis
 • De leerkrachten
 • Herinneringen
 • Klassenfoto's op chronologische volgorde.
 • Geschiedenis.
  In 1930 stichtte het bestuur van de Congregatie der Zuster van Liefde te Schijndel in de Gasthuisstraat een 2-klassige bewaarschool met speelzaal, de z.g. Tarcitiusschool.
  Na verloop van tijd werden de twee lokalen te klein voor het opnemen van de kleuters, die zich aanmeldden, zodat ook de speelzaal als klaslokaal werd ingericht.
  Het kleutertal bleef groeien, terwijl de Wet van 1956 bepaalde, dat niet meer dan 40 kleuters in één lokaal gehuisvest mochten worden.
  Zo gebeurde het, dat in het schooljaar 1963/64 voor 38 kleuters helaas geen plaats meer was op de Tarcitiusschool. De Gemeente Schijndel bracht uitkomst door het plaatsen van een 2-klassig houten gebouw in de Leliestraat in het jaar 1964, welke school in 1966 met een derde lokaal werd uitgebreid. Dit bracht natuurlijk meer ruimte voor de Tarcitius-kleuterschool, maar de speelzaal moest echter vanwege plaatsgebrek nog altijd dienst doen als klaslokaal, zodat het spelen bij koud en regenachtig weer in de kleine overvolle lokalen voor de kleuters niet tot zijn recht kon komen.

  In 1966 hebben de kleuters de beschikking gekregen over een nieuwe riante speelzaal met een nieuwe speelplaats langs de straatweg en een grote zandbak.
  Toen dit alles nog niet voltooid was en de oude school ook nog een opknap beurt had gekregen, heeft de toenmalige hoofdleidster van de kleuterschool, Zr. Marina de Laat, een andere naam gekozen voor de school.
  Vanaf 1 maart 1968 heet ze dan ook NIEUWE LENTE.

  Nog is het bestuur van de Congregatie der Zusters van Liefde te Schijndel het bestuur van deze kleuterschool, maar de plannen zijn rijp, om de school, tesamen met de andere kleuterscholen te Schijndel, pet 1 augustus 1980 over te dragen aan het bestuur van de Katholieke Stichting Pastoor van Erp te Schijndel.
  Zr. Johanna Vianney - van Uden, namens het bestuur van de Congregatie.
  1980- Jubileumuitgave t.g.v. 50 jarig bestaan van de Boschwegse scholen.

  Wanneer u denkt over nuttige informatie te beschikken dan horen wij dat graag.

  De leerkrachten.  Herinneringen.
  Er zijn nog geen herinneringen aan de tijd op deze school ontvangen.
  Stuur uw herinneringen via onderstaande link naar: Info@Schijndelse.nl

  Klassenfoto's op chronologische volgorde.

   Reageren 

  Naar bovenkant pagina