Schijndel

Historie Schijndelse Verenigingen


Tennisvereniging SKINLO


Opgericht 1960- actief tot op heden

Overzicht:

 • "Geel-Blauw" - "The Yellow-Blues"
 • Tennis Vereniging Schijndel
 • Tennis Vereniging JEDEWE
 • Samenvoeging tot T.C. SKINLO
 • De Hopbel

  "Geel-Blauw" - "The Yellow-Blues"
  In 1929 namen Frits Bolsius, Harrie Jansen en dokter van Oppenraaij het initiatief om een tennisbaan aan te leggen. Deze baan lag op de plaats waar nu de brandweerwagens de kazerne verlaten. De baan was te bereiken vanaf kaarsenfabriek Bolsius middels een gruispad dat helemaal doorliep tot de Vicaris Aertsweg. (Waar in 2006 de ingang van het politiebureau is.) In die tijd was het daar nog stil en romantisch zodat dit tennispad al snel het vrijerspaadje werd genoemd.
  Toen de baan klaar was werd een tennisclub opgericht die genoemd werd naar de Schijndelse kleuren "Geel-Blauw" Dat klonk niet chique genoeg dus werd het :The Yellow-Blues" Zelfs het paviljoentje (een houten keet) werd in deze kleuren geschilderd. De initiatiefnemers vormde het bestuur, vergaderen deed men nooit en inspraak bestond niet. Er was een reglement en daar moest men zich aan houden.
  The Yellow-Blues waren niet aangesloten bij de tennisbond zodat het een puur recreatieve sport was voor oudere jeugd (minimaal 14 jaar) en middelbare leeftijd. De vereniging was een ontmoetingscentrum van enkele families die daar tussendoor ook nog een balletje sloegen.

  Trainers waren er in Brabant bijna niet dus men moest op eigen houtje de techniek van het spel zien te leren. Er werd in die tijd ook nooit zonder ballenrapers gespeeld dus als men ging spelen charterde men eerst jongens of meisjes die voor 5 cent of een reep chocolade de ballen raapten. Elk jaar werd er een invitatie toernooi gehouden dat dan vier Zondagen in beslag nam.

  Foto grote_foto Foto 224, ca.1929
  Foto van " Geel-Blauw" tegenover kaarsenfabriek Bolsius.
  Achterste rij A 1 …………2 mevr. Jansen (echtgenote van burgemeester Jansen) 3 mevr. Bolsius/Verstraaten (echtgenote van Frits Bolsius) 4 Frits Bolsius 5 mevr. Bolsius/Goossens (echtgenote van Antoon Bolisus) 6 Antoon Bolsius 7 Germ.Jansen/Verzijl 8 Harry Jansen 9 Thia Houtappel/Bolsius (dochter van Antoon Bolsius) 10 Thilly Bolsius /Verstraaten (echtgenote van Harry Bolsius) 11 Fried Bolsius (zoon van Harrie Bolsius) 12 Lieke Bolsius (dochter van Frits Bolsius) 13 Hermien Bolsius gehuwd met Vrijmoed (dochter van Harry Bolsius) 14 Hetty van Oppenraaij 15 Mathieu Jansen 16 Bertus Bolsius (zon van Harry Bolsius) 17 Nieltje Bolsius (Renilda zuster van gebroeders Bolsius) 18 Harry Bolsius 19 Willy Verstraaten (Beuningen) 20 Hans Bolsius sr. (Beschermheer UNA Veldhoven) 21 Cilly Bolsius (dochter van Frits Bolsius) 22 Johan Jansen (zoon van burgemeester Jansen) 23 burgemeester Jansen
  Tweede rij B 1 mevr. Oppenraaij ? 2 Mies Bolsius
  Voorste rij C (ballenjongens) 1 Leonard (Nard) van Schijndel 2 Bert van Schijndel
  Foto beschikbaar gesteld door de zoon van Nard, en man achter de site "Schijndel Toen en Nu", Leo van Schijndel.

  Van de eigen leden bracht Rein Bolsius het in 1939 tot Brabants Jeugdkampioen.
  In de oorlogsjaren is de club geruisloos verdwenen doch na de oorlog werd de baan nog gebruikt en was mede aanleiding om tot oprichting te komen van tennisvereniging Schijndel in 1961.
  Wie heeft aanvullende informatie/foto´s betreffende deze periode?

  Tennis Vereniging Schijndel
  In 1960 legt de gemeente aan de Mr.Michelstraat twee tennisbanen aan. Enkele weken daarna op 25 augustus 1960 wordt in hotel De Zwaan de T.V. Schijndel opgericht.
  1e Voorzitter wordt Wim Tialanus en mej. Jo van Rozendaal is secretaresse en G. Cornelis penningmeester.
  Op 18 augustus 1962 krijgt de vereniging de koninklijke goedkeuring waarna in 1963 de penningmeester en secretaresse opgevolgd worden door F.Baeten en Agnes Bos (reeds vanaf 1961 werkzaam in het secretariaat)
  Deelname aan de competitie volgt al snel. Kleedkamers en douches zijn er echter niet. Omdat Tilanus regelmatige contacten had met tegenover gelegen school kon deze met een doos bonbons voor juffrouw vd Boogaard (schoonmaakster) de voorzieningen van de gymzaal gebruiken.

  Tennis Vereniging JEDEWE
  Jansen de Wit had al langere tijd een eigen tennisvereniging JEDEWE met een eigen tennisbaan tegenover de fabriek (in het huidige Jansenpark) en spelers met een veel beter niveau. Een van die spelers was
  Gijs de Gier die destijds in het 1e van voetbalvereniging EVV Eindhoven (ouder dan PSV en destijds ook hoofdklasser) speelde maar ook voor RKSV Schijndel een sterke aanwinst was. (Men zei dat mijnheer Harrie Jansen (directeur JdW) hem naar Schijndel had gehaald om VV Schijndel op een hoger peil te brengen) Behalve voetballen kon hij ook behoorlijk tennissen. Behalve dat hij jarenlang voorzitter was van JEDEWE speelde hij jarenlang de finales van het tenniskampioenschap bij Jansen de Wit.
  Wie heeft aanvullende informatie/foto´s betreffende JEDEWE?

  T.V. Schijndel en JEDEWE gaan een jaarlijkse tweekamp aan die telkens gewonnen wordt door JEDEWE. De vereniging groeit snel ( voorjaar 1961 zestig leden) zodat in het voorjaar van 1962 voor eerst deelgenomen kan worden aan de zondag competitie vijfde klasse. Er worden in dat jaar zelfs ``Schijndelse kampioenschappen`` georganiseerd.

  Foto 498, 1955, tennis park JEDEWE
  Tennis vereniging JEDEWE, Tenniskampioenen.
  Van links naar rechts: 1 Toon van Doremalen, 2 Jo Berbers, 3 Adrie Steenbakkers, 4 Nico van der Heijden 5 Josje Ruijs, 6 Carlie Jansen, 7 Annie van Roessel-Mauriks, 8 Nard van Doremalen 9 Harrie van de Steen, 10 Nout van Bussel (overleden tijdens het tennissen), 11Willie Rutten, 12 Jan Sips 13Boudewijn Jansen, 14 Gijs de Gier, 15 Ad de Hommel, 16 Zuster Criellaars, 17 Joop Jansen.

  Foto grote_foto

  Samenvoeging tot T.C. SKINLO
  Op 14 maart 1966 gaan T.V. Schijndel en JEDEWE verder als T.C. SKINLO.
  Het bestuur wordt gevormd door Wim Tilanus (voorzitter), Agnes Bos (secretaresse), F, Baeten (penningmeester) en Gijs de Gier, Nico van der Heijden en H, van der Steen. Het nieuwe SKINLO telt 183 leden.
  In 1968 opent burgemeester A. van Tuijl het nieuwe paviljoen aan de Mr.Michelstraat.

  Op 2 oktober 1971 wordt het nieuwe sportpark aan de Wilhelminalaan geopend wat vier nieuwe banen opleverde.

  1979 worden aan de Wilhelminalaan weer vier nieuwe banen in gebruik genomen, zodat het totaal op 10 komt met meer dan 600 leden.

  In 1982 neemt SKINLO het nieuwe park met 8 kunststofbanen aan de Smaldonken in gebruik.

  Bron; Twintig jaar tennisvereniging SKINLO 1961-1981

  De Hopbel
  In 1983 richt oa Lambert Creusen (1e voorzitter) de nieuwe tennisvereniging De Hopbel op.
  Bij aanvang neemt deze de eerste vier banen aan de Wilhelminalaan in gebruik. Wegens het snel toenemende aantal leden daarna ook de overige vier overgenomen.

   Link naar eigen site van T.C. SKINLO 

   Link naar eigen site van T.V. De Hopbel 

   Reageren 

  naar bovenkant pagina