Schijndel

Historie Schijndelse Verenigingen


Dameskorfbal vereniging AVANTI


De huidige vereniging is opgericht in 1955 en actief tot op heden.
Er bestond in de jaren 30 van de vorige eeuw echter ook al een korfbal vereninging genaam Avanti.

Link naar: Algemeen Schijndels korfbal

Overzicht:

Oorspronkelijke, jaren 30, vereniging.

We weten niet wanneer precies de eerste korfbal vereniging Avanti is opgericht, noch wanneer deze is opgeheven.
In 1933 wordt er op een weitje aan het Plein al gekorfbald. En volgens het programma boekje uitgegeven in 1935 bij de opening van het nieuwe parochiehuis op de Boschweg is er al een Avanti korfbalclub lied.
In een advertentie worden de mensen al uitgenodigd om te komen genieten van een spannende sportieve wedstrijd van R.K.S.V. AVANTI in de Borne.

Avantilied-Korfbalclub, 1935

En Avanti meisjes dat zijn wij!!!!!!!!!!
Wie heeft nog niet vernomen,
Dat we van den Boschweg komen?
Geen korfbalclub die speelt als wij
Wij weten fair te spelen,
te nemen en te delen
Maar als er eentje zit zit zit!!!!!
Dan is het voor blauw-oranje-wit!!!!!!!!!!

En Avanti meisjes steeds vooruit!!
R.K. willen we ons gedragen
Door elkanders deugd te schragen
Ons streven wordt door niets gestuit!!!
Staat door eensgezind van kracht
d'Overwinning ons te wachten
Want als er eentje zit zit zit!!
Dan is het voor blauw-oranje-wit.!!!!

Lied tekst ingestuurt door Jan van Houtum, aug 2008.

Foto

Scan 1714, 1938, Sport en Reclameblad
Met dank aan Jan van Houtum

Foto Foto 1713, 1935, Avanti team (geheel in het wit) (geboren ca 1912-1916).
Dames met donker vest zijn van KCT.
Rij A: 1 Dora van Rozendaal, 3 Bertha vd Tillaart (geh Wouters), 4 Gerda van Oorschot, 5 An vd Tillaart (geh Dobbelsteen), 12 Mien Wouters (geb 1912)
Rij B: 2 P. Timmermans, 4 Riekske Korsten- Geerts, 5 Sien van Grinsven-Kastelijn,
Rij C:

Bedankt Willy van den Oever- Pennings voor de foto en de namen van A1+12, B2.
Bedankt Truus Boom-van Alebeek voor de namen van A3+4+5, B4+5
Wie weet de andere namen?

Graag ontvangen we meer foto's en informatie uit de beginjaren.

Huidige vereniging

Waarschijnlijk vond kapelaan Pas het voetballen een onzedelijke sport voor de meisjes en zag hij meer heil en een voorbeeld in de succesvolle start van Celeritas in het Wijbosch. Kapelaan Pas had eerst echter Mimi Verhoeven benaderd om een vrijtijdsbesteding te bedenken voor meisjes vanaf 14 jaar. Mimi nam contact op met Riek Tibosch en zij kozen voor een teamsport omdat deze volgens het drietal de sociale vaardigheden bevorderde. De keuze viel op korfbal omdat deze sport naast conditie ook de beweeglijkheid van de beoefenaren traint. Riek vindt ook dat er einde moet komen aan het vrijblijvende korfbal van de KAJ. Op 20 april 1955 wordt gestart met twintig meisjes.

Wat opvalt in het bericht van 11 november 1955 is dat er gerefereerd wordt naar een club met de mooie naam Avanti. Wordt hier de voetbalclub genoemd of een korfbalclub die genoemd wordt in het programmaboekje van 1935 bij de opening van het parochiehuis op de Boschweg? Als blijkt dat bij aanvang van de competitie meerdere korfbalclubs buiten Schijndel de naam Blauw-Wit dragen wordt de naam Blauw-Wit ingeruild voor Avanti. Opvallend was verder dat vrouwen die gingen trouwen moesten stoppen met korfballen. Hierop werd streng toegezien door de geestelijk adviseur die elke katholieke vereniging had.

Foto grote_foto Foto 083, 29 mei 1960
Ter gelegenheid van: 5 jarig jubileum wedstrijd tussen oud korfbalsters en leden van dat moment.
1 Jan Verhagen (de Koning) (trainer), 2 meester van Oss (scheidsrechter jubileumwedstrijd), 3 Huub Steenbakkers (secretaris, koster parochie Boschweg), 4 Truus Boom (aanwezig bij oprichting en ca.10 jr. voorzitster) 5 Anne Dobbelsteen -van Tillaart, 6 Petra vd Boogaard -Timmermans, 7 Nellie Verbruggen (dr.van Toon) 8 Dineke Dekkers -vd Heuvel, 9 Lenie Russens -van Uden (Jan van Galenstr.), 10 Til Bosch -van Doremalen, 11 Mia van Berkum -Clement, 12 Jaantje van Erp -Gevers, 13 Riek Korsten -Geerts, 14 Toke Kasteleijn -Gevers, 15 Mien vd Brand -Dortmans (Pennningmeester), 16 Betsie Dortmans -vd Akker (ovl), 17 Stien van Grinsven -Kasteleijn (Hoevenbraak), 18 Marietje Gevers -van Uden (mst.Michelstraat), 19 Bertha Wouters -vdTillaart, 20 Mien Sterks -van Schaik, 21 An Verkuilen - van Rooij, 22 Riek Tibosch (aanwezig bij oprichting, voorzitster en ere-voorzitster), 23 Toos Brus (was gehuwd met Kwaks), 24 Jo van Engeland- …………….., 25 Betsie Lammers, 26 Will Habraken -Smits (Bestuurslid), 27 Tonnie de Wit -van Roozendaal, 28 Maria Steenbakkers
Bijzonderheden:
 • Volgende nrs speelden voor de 2e WO bij de Boerinnenbond: 5, 6, 8, 10 t/m 14 en 17 t/m 21
 • 6 Petra vd Boogaard/Timmermans korfbalde nog bij 6 maanden zwangerschap,resultaat meest fanatieke korfbaldochter ooit (is overleden)
 • 15 Mien vd Brand/Dortmans Pennningmeester, vrouw van weinig woorden maar wat ze zei sneed wel hout, tijdens wedstrijden vaak met pan snert langs de zijlijn, ook wel Oma vd club genoemd.

  Bedankt Truus Boom-van Alebeek voor de namen van 7, 8, 10, 20 en 21

 • Getraind wordt er aanvankelijk in het parochiehuis langs de kerk en op een veld aan de Jan van Amstelstraat dat boer vd Tillaart beschikbaar stelde (waarschijnlijk omdat zijn 2 dochters ook korfbalde) en de gymzaal van de Lambertusschool in de Pompstraat. Het trainen in de jaren zestig onder leiding van Jan Verhagen stelde op zich niet zoveel voor. Het waren hoofdzakelijk rek- en strekoefeningen. Via omzwervingen over de Boschweg, van veldjes waar nu het overdekte zwembad is naar een veld aan de Zonnebloemstraat naar een veld aan de Zwembadweg.

  Foto 1742, Miss Avanti 1960, Coby van Uden
  Bron: Jan van Houtum

  Wie weet hoelang deze titel bestaan heeft en hoe men deze kon verdienen?

  Foto 987, vermoedelijk 1960-61
  Bovenste rij v l n r: A1 Betsie Dekkers, A2 Tiny Dortmans, A3 Zusje Verbruggen.
  2de rij, B1 Oda Sillissen, B2 Nettie der Kinderen, B3 Maria Schakenraad, B4 Dora Lammers, B5 Rieky Kemps.
  Voorste rij, C1 Sjan Rijkers, C2 Betsie Baijens, C3 Maria van Schijndel, C4 Christien van Liempd, C5 Gerda Fransen, C6 Mientje Langenhuizen, C7 Gonnie Cromsigt.
  Bron: Maria van Schijndel.
  Foto grote_foto

  Foto grote_foto Foto 1520, 1968
  Achterste rij A: 1 trainer Theo van Gestel (leerkracht aan de Aloysiusschool), 2 Henny van Rozendaal, 3 Maria Kemps, 4 Riekie Kemps, 5 Dora Lammers, 6 Mientje Langenhuizen, 7 Coby van Uden, 8 Ria Schuurmans, 9 Voorzitster Riek Tibosch.
  Voorste rij B: 1 Gonnie Cromsigt, 2 Riek van Liempd, 3 Sjaan Dortmans, 4 Willy Smits, 5 Christien van Liempd, 6 Tinie Dortmans.

  Met dank aan Jan van Houtum voor de foto en de namen.

  Eind jaren 70 wordt er gebruik gemaakt van een veld aan de Leemputtenweg waarna toestemming werd verkregen voor de bouw van de huidige (2006) accommodatie.

  In 2003 wordt het complex uitgebreid met een kunstgrasveld.
  Het vaandelteam speelt tegen de topklasse aan en de A-junioren worden in 2004 Nederlands kampioen. In 2005 komen ze uit in de hoofdklasse.
  In 2005 bestaat Avanti uit 130 leden die spelen in 3 seniorenteams, 1 recreanten team en 7 jeugd teams.

  Graag ontvangen we nog foto's uit de beginjaren.

  Krantenknipsels

  Dameskorfbalclub Boschweg.
  Aanvankelijk was het de bedoeling om een damesvoetbalclub op te richten maar na bemiddeling van kapelaan Pas heeft men besloten er een korfbalclub van te maken. Vroeger heeft er ook al eens zo´n club bestaan dus verwachten ze dat er nog wel liefhebsters zullen zijn. Jonge dames kunnen zich liefst deze week opgeven bij Annemie Verhagen of bij Riek Tibosch. Hup Avanti

  Bron; Schijndelse Courant nr.11, vrijdag 18 maart 1955

  Korfbalclub Boschweg speelde 3e wedstrijd.
  Dhr. A de Laak is benoemd als trainer. Ondertussen is ook een bestuur geformeerd. Mej. R.Tibosch voorzitster, Hub Steenbakkers secretaris, Betsy van Engeland penningmeester en als bestuursleden dames Mien Dortmans, Truus van Alebeek en Willy Smits. Hieraan is toegevoegd als adviseur kapelaan Pas. De vereniging telt 18 leden en men denkt er sterk aan om de clubnaam Blauw-Wit aan te nemen omdat er al een club was met de mooie naam Avanti.

  Bron: Schijndelse Courant nr. 44, vrijdag 11 november 1955

  RK korfbalclub Blauw-Wit Uitslag na een verloren wedstrijd tegen Veghel.
  Waarom de sportcorrespondent van ``Oost-Brabant`` uit Veghel gemeend heeft eens in de krant te moeten laten zetten, dat de meisjes de spelregels nog niet beheersten , begrijp ik niet goed. Hoe wil men van een pas opgericht amateur-clubje verwachten , dat ze nu de spelregels al goed zullen beheersen. Ik dacht zo dat dit nogal logisch was. Of meent onze Veghelaar, dat het enig nut heeft, dit in een verslag te vermelden? Ik kan hem volkomen gerust stellen met de mededeling dat de meisjes bezig zijn zich onder leiding van een trainer in het verder te bekwamen. En hoewel ze maar uit Schijndel komen, hopen ze het op den duur toch nog wel te leren! Wel niet zo perfect als in Veghel, maar daar kan nou gewoon niemand tegen op! Behalve Dinther dan!

  Bron; Schijndelse Courant nr.45, vrijdag 18 november 1955

   Reageren 

  naar bovenkant pagina